کیفیت پوسته از جنبه های مختلفی برای تولید کنندگان و حتی برای مصرف کنندگان حائز اهمیت است.
افزایش تخم مرغهای شکسته به عنوان اولین آسیب اقتصادی و در ادامه کاهش درصد هچ و افزایش تلفات جنینی در مزارع جوجه کشی و در نهایت افزایش امکان نفوذ عوامل بیماریزا به درون تخم مرغ در مراحل بعدی، از آسیب های ناشی از کاهش کیفیت پوسته به شمار میآیند. این مشکلات سالانه میلیونها دلار هزینه اضافی را برای تولید کنندگان بویژه در ماه های گرم یا در فاز های پایانی تولید به همراه دارد، از این رو اشتیاق زیادی برای شناخت عوامل تاثیر گذار بر کیفیت پوسته و راهکارهای رفع کاهش کیفیت پوسته در صنعت طیور وجود دارد.
عوامل موثر در کیفیت پوسته
فایند تشکیل پوسته یکی از سریعترین فرآیند های کلسیمی شدن شناخته شده تا کنون میباشد. 96 درصد از پوسته تخم مرغ را کربنات کلسیم تشکیل داده است و باقی مانده آن شامل ماتریکس آلی، منیزیم، فسفر و برخی عناصر کمیاب میباشد.
عوامل تغذیه ای
1. کلسیم و فسفر
احتیاجات کلسیم و فسفر با افزایش سن تغییر میکند. جیره بایستی حاوی مقدار کافی و قابل دسترس کلسیم برای پرنده باشد. ادعا هایی مبنی بر اهمیت اندازه ذرات منبع کلسیم در افزایش بهره وری کلسیم جیره شده است که تاکید ویژه ای بر فرآهم کردن 50 تا 70 درصد از ذرات کلسیم با ابعاد 2 تا 5 میلیمتر و مابقی به شکل پودر دارد (Nys, 1999). برخی محققین استفاده همزمان صدف و آهک را در این ضمینه کارآمدتر توصیه میکنند (Keshavarz and Nakajima, 1993;Richter et al., 1999). فسفر دومین عنصر تشکیل دهنده پوسته محسوب میشود و کمبود آن در جیره موجب تحلیل منابع مواد معدنی در اسکلت مرغ تخمگذار میشود. با این حال حفظ نسبت فسفر به کلسیم در جیره از اهمیت بالاتری برخوردار است و در صورت افزایش نسبت فسفر به کلسیم جذب کلسیم در روده کاهش و در نهایت موجب کاهش رسوب پوسته در تخم مرغ میشود (Boorman and Gunaratne, 2001).
(افزایش فسفر رابطه معکوس با مقاومت پوسته دارد)
2. ویتامینها
اهمیت ویتامین D در متابولیسم و جذب کلسیم و فسفر کاملا مشخص است. سایر اشکال ویتامینD از جمله 25 هیدرواکسی3D کارایی بیشتری نسبت به ویتامین D داشته و از نظر اقتصادی و در شرایط خاص میتوان در جیره طیور استفاده کرد. ویتامینC از طریق تاثیر بر کنترل استرسها میتواند در سلامت پرنده و بهبود کیفیت پوسته موثر واقع شوند (Daghir, 1995 b). ویتامین E نیز در شرایط استرس گرمایی و کاهش کیفیت پوسته میتواند موثر واقع شود (Bollengierlee et al., 1998). ویتامینA بیشتر بر کیفیت درونی تخم مرغ موثر است و کمبود آن موجب افزایش لکه های خونی در تخم مرغ میشود.
3. آب
آب با غلظت بالای الکترولیتها میتواند در دراز مدت اثرات منفی را بر روی پوسته تخم مرغ ها ایجاد نماید ( Balnave and Yoselewitz, 1987). بالا بودن دمای آب مصرفی پرنده میتواند منجر به کاهش مصرف و یا حتی قطع مصرف آب شده و در کیفیت پوسته تغییر ایجاد کند. مطالعات نشان داد که فرآهم آوردن آب خنک در شرایط استرس گرمایی به بهبود کیفت پوسته کمک میکند (Glatz, 1993). با این حال در گزارشی دیگر که در شرایط اعمال استرس گرمایی 30 درجه بر روی مرغ های تخمگذار جوان (18 هفته) انجام شد، کاهش دمای آب از 23 به 16 درجه در پرنده های گروه آزمایشی علارغم افزایش مصرف خوراک و در نتیجه آن افزایش تولید، تاثیری معنی داری بر کیفیت پوسته نداشت (Gutierrez et al., 2009). افزایش غلظت نمک در جیره یا آب اشامیدنی موجب کاهش کیفیت پوسته از طریق کاهش ضخامت و خاکستر پوسته و افزایش تخم مرغ های شکسته گردید که تاثیر افزایش غلظت نمک از طریق آب (ppm2000) آشامیدنی محسوس تر بود (Pourreza et al., 2000). در مطالعه ای که بر روی غلظت املاح آب و تاثیر آن بر کیفیت پوسته انجام شد، غلظت ppm2000 نمک در آب مصرفی موجب نازک شدن پوسته تخم مرغ گردید (Jones, 2006).
4. سموم آلی
آلودگی جیره به مایکوتوکسینها (کپک ها) میتواند کاهش کیفیت پوسته را موجب گردد. البته این عامل ابتدا کاهش مصرف خوراک را باعث میشود (Suksupath et al., 1989). جورز، 1990 افزایش شکستگی تخم مرغ را از 3 تا 18 درصد در نتیجه مسمومیت با توکسین T-2 گزارش کرد (Jewes, 1990). آلودگی شدن جیره با ppm 5/2 آفلاتوکسین B1 موجب کاهش وزن پوسته در مقایسه با گروه کنترل گردید (Zaghini et al. 2005) آفلاتوکسین ها و برخی متابولیت های آن علاوه بر اثرات منفی در تولید و کاهش در کیفیت پوسته، در غلظتهای بالا میتوانند با انتقال به محتویات درون تخم مرغ سلامت مصرف کننده نهایی را نیز تهدید کنند (Zaghini et al., 2001). کاهش مقاومت به درگیریهای کوکسیدیوزی و سالمونلایی نیز از اثرات آلودگی جیره به آفلاتوکسینها میباشد (Oliveira et al., 2002).
عوامل مدیریتی
تراکم بالای گله، تغییر در برنامه نوری، تهویه ناکافی و فرآهم نبودن آب به اندازه نیاز میتواند موجب افزایش شکستگی پوسته شود (Coutts and Wilson, 1990).
بیماری
بیماری های ویروسی از قبیل نیوکاسل، آنفلوآنزا و برونشیت علاوه بر کاهش تولید موجب افزایش تخم مرغ های شکسته میشوند.
اندازه تخم مرغ
تخم مرغ های کوچکتر پوسته مقاومتری نسبت به تخم مرغ بزرگ دارند. مرغ ظرفیت مشخصی و محدودی برای رسوب کلسیم در پوسته دارد در نتیجه مقدار مشابهای از کلسیم در تخم مرغهای بزرگتر رسوب میکند (Butcher and Miles, 2003a).
استرسهای عمومی
یک استرس به تنهایی کافی است تا فرآیندی را به راه اندازد که تا چندین روز تشکیل تخم مرغ را مختل نماید. بطور مثال:
- هر عاملی که منجر به تخمگذاری زود تر از موعد شود منجر به تولید تخم هایی با پوست نرم یا نازک خواهد شد.
- چنانچه تخم بیشتر از حد ممکن در ناحیه غدد پوسته ساز باقی بماند تخمهای بعدی فرصت کمتری برای تشکیل پوسته خواهند داشت و در نهایت تخم های بعدی با پوست نازک یا حتی فاقد پوسته خواهند بود.
- بعضی استرسها موجب شکستن پوسته طی فرآیند تشکیل و در غدد پوسته ساز (10 تا 14 ساعت قبل از تخم گذاری) می شود.
سلومون، (1991) بیان کرد که زمانیکه یک لایه پستانی نامناسب شکل میگیرد (در نتیجه بروز استرس قبل از رسیدن تخم به ناحیه تشکیل پوسته) پرنده دچار اختلال و تولید تخم های نازک و نرم پدیده ای کاملا معمول خواهد بود. ترشح هورمون اپی نفرین در زمان استرس موجب تاخیر در تخمگذاری و توقف تشکیل کوتیکل در غدد پوسته ساز میشود. (Butcher and Miles, 2003b)
استرس گرمایی
تمام شاخصه های کیفیت پوسته وابسته به دمای محیطی اند و استرس گرمایی به تمام این شاخصه ها آسیب میرساند. بیشتر اثرات منفی استرس گرمایی از طریق کاهش مصرف خوراک رخ میدهد که در نهایت منجر به کاهش دریافت مواد معدنی کافی و برهم خوردن تعادل اسیدی محیط برای تشکیل پوسته خواهد شد. احمد و همکاران، 2005 بیان کردند که در ساختار پوسته، رسوب مواد با اندازه کریستالهای کوچکتر موجب تراکم و سختی بیشتر خواهد شد (Ahmed et al., 2005). در دمای بالا سرعت رسوب کربنات کلسیم افزایش مییابد و افزایش نرخ رسوب کلسیم در دمای بالا موجب تشکیل کریستالهای بزرگتر و ضعیف شدن پوسته میشود. پرنده برای مقابله با گرما له له میزند و این نوع تنفس موجب کاهش دی اکسید کربن خون و بروزالکالوز تنفسی میگردد. کاهش CO2 خون موجب بالا رفتن PH خون و متعاقب آن کاهش یونهای Ca2+ (برای حفظ تعادل PH) و کاهش رسوب کلسیم برای تشکیل پوسته میشود.
نژاد
در نتیجه انتخاب ژنتیکی و اصلاح نژاد، سویه های مختلف مرغ تخمگذار در کیفیت، اندازه و تولید تخم مرغ و بطور کاملا واضح نژادهای مدرن در مقایسه با نژادهای بومی متفاوت اند. انتخاب و اصلاح نژاد سویه ها بر اساس فاکتورهای تولیدی از قبیل وزن و درصد تولید تخم مرغ منجر به تحت تاثیر قرار گرفتن و ضعیف شدن سایر پارامترها از قبیل کیفیت تخم مرغ شده است (Poggenpoel et al, 1996).
سن
کاهش کیفیت پوست تخم مرغ با افزایش سن فرآیندی معمول و در بسیاری از مطالعات گزارش شده است. با افزایش سن پرنده اندازه و وزن تخم مرغ نیز افزایش مییابد در حالی که وزن پوسته ثابت است یا افزایش وزن پوسته متناسب با افزایش وزن و اندازه تخم مرغ نیست. به عبارتی درصد پوسته تخم نسبت به وزن تخم مرغ با افزایش سن کاهش مییابد. شواهدی موجود است که نشان میدهد ناتوانی مرغ در تولید پوسته به آنزیم 25- هیدروکسی کوله کلسیفرول -1- هیدروکسیلاز، آنزیم مسئول هموستازی کلسیم، مرتبط است (Elaroussi et al., 1994). بنابر این مدیریت تغذیه مرغ های مسن در جهت کاهش اندازه تخم مرغ (Keshavarz,2003 b) و استفاده از برخی مکملها میتواند موجب بهیود کیفیت تخم مرغ گردد (Mabe et al., 2003). با افزایش سن علارغم افزایش وزن تخم مرغ و افزایش سطح، وزن پوسته چندان تغییر و افزایش چشمگیری ندارد. شکل 3 مکانیسم افت کیفیت پوسته را در مرغ پیر نشان میدهد.
عناصر نقش اساسی را در توسعه و رشد پوسته در پوسته تخم مرغ ایفا میکنند، که در این میان برخی عناصر نقش اصلی را در استحکام و ضخامت پوسته دارند.
در مورد عناصر شکل دهنده پوسته در مرغ های مسن، یون های کلسیم، گوگرد، و کبالت بطور معنی داری کاهش، درحالی که سدیم، پتاسیم، و وانادیوم افزایش مییابد. عناصر کمیاب در ساختار آنزیم های سنتز کننده کریستالهای کلسیم تشکیل دهنده پوسته شرکت میکنند. گوگرد نقش مهمی را در پروتئوگلیکانهای سولفاته که از سلولهای اپتلیال ترشح میشوند و در ساختار فیبری مولکولهای کلاژن ایفا میکند. کبالت در تشکیل استخوان و همانند کلسیم در ساختار پوسته رسوب میکند. پتاسیم در تنظیم تراوش مایعات رحم نقش دارد و غلظت آن در مرحله اول تشکیل پوسته و در مراحل پایانی رسوب کلسیم افزایش مییابد. افزایش سن موجب آسیب سلولهای اندومتریال یا اختلال در تراوش مایعات رحم میشود که موجب افزایش تراوش سدیم و پتاسیم در سلولهای اندومتریال میشود. بنابر این در نهایت افزایش سن با آسیب به بافت رحمی موجب کاهش تراوش هورمونهای جنسی و در نتیجه کاهش سطح کلسیم، گوگرد و کبالت در رحم میشود. کاهش این یونها موجب محدودیت تشکیل ساختار کریستالی لایه پایه و تشکیل اجسام پستانی و کاهش دانسیته این ناحیه و لایه مشبک میشود که کاهش کیفیت پوسته را موجب خواهد شد. خلاصه این اتفاقات در شکل 3 مشخص شده است (Park and sohn, 2018).
عوامل درونی
زمان تخمگذاری نقش فیزیولوژیک و حیاتی را در تعیین ویژگیهای پوسته ایفا مینماید. رسوب کلسیم بر روی پوسته یک فرآیند خطی است که در غدد پوسته ساز رخ میدهد. در شرایط استاندار نوردهی، گستره زمان تخمگذاری محدود به ساعات روز بین 7:30 تا 16:00 میباشد (Campo et al. 2007).
زمان تخمگذاری به طور معنی دار وزن، ضخامت و عناصر پوسته را تغییر میدهد که در تخم های گذاشته شده بین 7 تا 12:00 بطور معنی دار بیشتر از تخم های گذاشته شده در بعد ظهر است، سپس وزن پوسته تا ساعت 12:45 بطور معنی دار افزایش یافته وسپس در ادامه روز در همان سطح بالا باقی میماند بجز در ساعات 14:45 تا 16:45 (Tumova, et al. 2007). این مطالعات در تایید مطالعات قبلی تاکید کردند که همیشه وزن پوسته در تخم های گذاشته شده در نوبت صبح بالاتراست. البته در برخی سویهها ممکن است این موضوع متفاوت باشد. مقدار کلسیم در تخم مرغهای گذاشته شده در صبح بیشتر است این پدیده ممکن است بدلیل مدل دینامیکی جریان رسوب کلسیم باشد که در تاریکی بیشتر است. همچنین نرخ بالای رسوب کلسیم استخوان مدولا در طول دوره تاریکی (Kebreab et al. 2009). برخلاف کلسیم مقدار فسفر در تخمهای گذاشته شده در بعد ظهر بیشتر است و دلیل آن ادامه رسوب فسفر در زمان قطع رسوب کلسیم است (Ogawa et al. 2004).
دوره های تولید
Arpášová et al, 2010 گزارش دادند که با افزایش دوره های تخمگذاری کیفیت پوسته نیز کاهش می یابد. آنها با بررسی فرآسنجههای کیفی پوسته در دوره های اول و دوم تولید شامل دوره نخستین (18 تا 60 هفتگی) و دوره دوم پس از تولک بری (70 تا 110 هفتگی)، کاهش معنی داری در درصد، استحکام، ضخامت و دانسیته پوسته مشاهده کردند و همچنین افزایش بد شکلی پوسته با افزایش دوره های تولید رخ داد.
تحقیق و بررسی:
واحد تحقیق و توسعه شرکت ماکیان مکمل کیمیا