ید:
نقش اصلی ید ساختن هورمون غذه تیروئید (تیروکسین) است. وقتی جیره از نظر ید فقیر باشد، اندازه غده تیروئید افزایش یافته و باعث گواتر میشود. تنظیم متابولیسم و رشد بدن کاملا به ید وابسته است و ید میتواند تمایز و تکامل بافت ها را تحت تاثیر خود قرار دهد.
ید ههمچنین برای رشد جنین مورد نیاز است. وقتی میزان ید در تخممرغ قابل جوجهکشی کم باشد توانایی جوجه درآوری نیز کم میشود.
منابع مختلف شناخته شده ید عبارتند از: یدات و یدید سدیم، یدیدپتاسیم و یدات کلسیم میباشد که یدیدها تمایل شدید به اکسید شدن داشته و قبل از اینکه حیوان بتواند آن را مصرف کند به شکل فرار در میآید. بهترین منابع یدات کلسیم و پتاسیم میباشند.
که جذب نسبتا بالایی دارند.
کمبود ید:
رشد پوست مو و سم تحت تاثیر قرار میگیرد.
متابولیسم و سوخت و ساز عمومی بدن تحت تاثیر قرار میگرد.
در پرندگانی که سیستم تولید مثل فعالی دارند از جمله مرغ های تخمگذار یا گله های مولد یا مرغ های مادر کمبود ید میتواند به شدت با رشد و تمایز و تکامل سیستم تناسلی درگیر باشد و ایجاد اشکال کند.
بازدارنده های غذایی تیوراسین یا تیوریا باعث بروز علایم کمبود ید میشوند. کلزا دارای این بازدارنده میباشد که مانع جذب ید از دستگاه گوارش میشود و یا از ورود ید به سلول های غده تیروئید و اتصالش به پروتئین و تولید هورمون T1 و T4 ممانعت میکند.
فعالیت یا توقف عمل تیروئید توسط تیوراسیل و تیوریا در مرغان تخمگذار باعث توقف تخمگذاری و چاق شدن آنها می گردد ، همچنین سبب رشد شبکه مانند و غیر طبیعی پرها می شود .
مصرف تیروکسین و یا کازئین یددار این اثرات را از بین می برد ، تولید تخم مرغ بحالت اول بر می گردد و کیفیت پوسته بهبود می یابد . مقدار ید موجود در تخم مرغ بشدن تحت تاثیر ید جیره است .
کمبود ید در مرغان مادر منجر به کاهش ید در تخم مرغ ، کاهش جوجه درآوری و تعویق در جذب کیسه زرده می گردد .
نقش ید در متابولیسم هورمون های تیروئیدی:
تحقیق و بررسی:
واحد تحقیق و توسعه شرکت ماکیان مکمل کیمیا